Bij het beoefenen van de nadi shodana zorg je ervoor dat de luchtstromen door zowel je linker- als je rechter engergiekanaal gelijk zijn. Men zegt dat de vrouwelijke- en mannelijke energie in jou hierdoor weer in balans komen. De oefening kalmeert emoties, vermindert stress en is een goede voorbereiding op meditatie. Probeer tijdens de gehele oefening bewust te blijven van je ademritme en neem op de achtergrond je lichaam waar. Pas, wanneer nodig, kleine correcties toe in je lichaamshouding zonder de aandacht van je ademritme te verliezen of te verstoren. Stop de oefening wanneer je niet (meer) ontspannen rechtop kunt blijven zitten.

Wanneer je zeker wilt weten of je de oefening goed blijft doen, geef je dan op voor het on-line lesprogramma. Hierbij ontvang je een persoonlijke begeleiding bij je yoga beoefening.

Related Videos

 •  
  Kappalabhati

  Kappalabhati

  Kappalabhati wordt ook wel middenrif ademhaling genoemd. Omdat door het aantrekken van je buikspieren je heel krachtig je adem uit je longen kunt persen waardoor het middenrif telkens met een "stootje" naar boven gedrukt wordt. Net zoals bij alle ademoefeningen is het van belang dat je geleerd hebt op een ontspannen manier rechtop  te zitten. Pas dan kun je goed gebruik maken van je buikspieren. Wanneer je (buikspieren) vermoeid raakt en daardoor het ritme verliest neem dan even een (adem)pauze en wacht tot je weer tot rust bent gekomen. Begin met 3 sessies van 20 uitademingen. Neem na iedere sessie een pauze om weer te ontspannen. Begin iedere sessie vanuit ontspanning. Pas wanneer je geheel ontspannen de eerste sessies kunt doen mag je beginnen met het langzaamaan verlengen vd sessies. Wanneer je zeker wilt weten of je de oefening goed blijft doen geef je dan op voor het on-line lesprogramma. Hierbij ontvang je een persoonlijke begeleiding bij je yoga beoefening.

 •  
  Keep it simple, keep it clear..........Les 63

  Keep it simple, keep it clear..........Les 63

  Wanneer ik mijn yoga oefeningen doe, dan doe ik deze zonder enige intentie what so ever. Mijn ervaring is dat ik dan de diepste uitwerking voel van de oefeningen. Het zorgt er bijv.ook voor dat ik het iedere keer weer als "nieuw" of als "anders" ervaar. Belangrijk is wel dat je je volledig bewust bent van het feit dat je een "clear mind" hebt. Dus keep it simple, keep it clear en neem dit waar.

 •  
  Zit jij al lekker in je vel..?........Les 54

  Zit jij al lekker in je vel..?........Les 54

  Nothing outside yourself can cause any trouble. You yourself make the waves in your mind.If you leave your mind as it is, it will become calm.~ Shunryu Suzuki                                 Wanneer je goed geaard bent wil dat zoveel zeggen als dat je gewoon lekker in je vel zit. Heel bewust, dat dan weer wel. Dus dat je weet hoe het werkt en waar het vandaan komt.

 •  
  Slow down, calm down, don’t hurry. Trust the process.....Les 43

  Slow down, calm down, don’t hurry. Trust the process.....Les 43

  Geboren worden, opgroeien, iets leren, het kweken van een boom of plant, het oogsten, een storm die opkomt, het bereiden van voedsel. Het zijn allemaal voorbeelden van een proces. Een proces staat niet op zich maar is een serie van activiteiten. Wij, als individu zijn ook onderdeel van een proces. En het beoefenen van Kashmir Yoga is ook een proces. Soms kun je spreken van een begin en een eind, maar wanneer je in staat bent om verder uit te zoomen met je blik zul je ervaren dat de meeste processen circulair zijn. Dat het zich op een eindeloze manier herhaalt. Niet op exact dezelfde manier maar telkens aangepast aan de dan geldende omstandigheden.Op zo'n manier zou je het beoefenen van Kashmir Yoga ook kunnen bekijken. Waarom haasten, jezelf onder druk zetten,prestaties najagen om hier maar zo goed mogelijk in te worden en jezelf alsnog voorbij lopen? In deze les leg ik je uit hoe je oefeningen kunt doen opdat het (zelf)vertrouwen in het proces toeneemt

 •  
  Wie ben ik. Waar kom ik vandaan. Waar ga ik naar toe.....Les 39

  Wie ben ik. Waar kom ik vandaan. Waar ga ik naar toe.....Les 39

  Vandaag de eerste video opname sinds de winterzonnewende. Vanaf de kortste dag tot aan de 2e week januari is dit sinds lang voor mij een periode waarin ik ruimschoots de tijd neem om bij mezelf naar binnen te keren. Te vergelijken met één lange yoga oefening of één lange meditatie of één lange ervaring van totale zelfbewustzijn of waarneming. Of in moderne terminologie; een reset. in feite train je met iedere yoga oefening deze staat van "zijn" waarin je jezelf op een objectieve en meditatieve manier waarneemt. Aan jou de keuze of en wanneer je deze verdieping toepast.

 •  
  "To understand nothing takes time....."   Les 32

  "To understand nothing takes time....." Les 32

  Wanneer we in staat zijn yoga te beoefenen vanuit het “niet(s) doen” dan kunnen we het lichaam en daarmee ook onszelf ervaren zoals wij werkelijk zijn. De brug daartoe is het (telkens) richten van de aandacht op de ademhaling. Opdat onze geest rustig en kalm kan worden en onze waarneming accuraat wordt, zonder afleiding of verstoring van buitenaf. Daarom is de (on-line) beoefening van Kashmir Yoga geen doel op zich. Maar gaat het gewoon voort zoals het leven zelf.