Geboren worden, opgroeien, iets leren, het kweken van een boom of plant, het oogsten, een storm die opkomt, het bereiden van voedsel. Het zijn allemaal voorbeelden van een proces.

Een proces staat niet op zich maar is een serie van activiteiten. Wij, als individu zijn ook onderdeel van een proces. En het beoefenen van Kashmir Yoga is ook een proces. Soms kun je spreken van een begin en een eind, maar wanneer je in staat bent om verder uit te zoomen met je blik zul je ervaren dat de meeste processen circulair zijn.
Dat het zich op een eindeloze manier herhaalt. Niet op exact dezelfde manier maar telkens aangepast aan de dan geldende omstandigheden.
Op zo'n manier zou je het beoefenen van Kashmir Yoga ook kunnen bekijken. Waarom haasten, jezelf onder druk zetten,
prestaties najagen om hier maar zo goed mogelijk in te worden en jezelf alsnog voorbij lopen?

In deze les leg ik je uit hoe je oefeningen kunt doen opdat het (zelf)vertrouwen in het proces toeneemt

Related Videos

 •  
  Zit jij al lekker in je vel..?........Les 54

  Zit jij al lekker in je vel..?........Les 54

  Nothing outside yourself can cause any trouble. You yourself make the waves in your mind.If you leave your mind as it is, it will become calm.~ Shunryu Suzuki                                 Wanneer je goed geaard bent wil dat zoveel zeggen als dat je gewoon lekker in je vel zit. Heel bewust, dat dan weer wel. Dus dat je weet hoe het werkt en waar het vandaan komt.

 •  
  Sleep when tired. Eat when hungry.     Les 47

  Sleep when tired. Eat when hungry. Les 47

  Regelmatig stelt men de vraag; " hoe vaak moet ik aan Kashmir Yoga doen?" Het antwoord is simpel; zo vaak als je er zin in hebt. Of zoals ik altijd heb gedaan; wanneer je lichaam aangeeft dat ze er behoefte aan heeft. Zodra je in staat bent de oefeningen heel bewust uit te voeren en te ervaren, zul je na verloop van tijd merken dat jouw lichaam er zelf om gaat vragen. Net zoals dat je een signaal krijgt wanneer je voedsel nodig hebt of slaap.Soms is het ook een soort intuitief gevoel waardoor je weet dat je lichaam het nodig heeft. Mijn advies; geef gehoor aan je lichaamssignalen wanneer je ze opmerkt. Met een beetje ervaring leer je door goed te luisteren o.a. wat en hoeveel je moet eten, wanneer je moet gaan slapen of rusten en hoe vaak en welke yoga oefeningen op dat specifieke moment voor jouw heilzaam zijn.

 •  
  Verandering? Leer (mee) te bewegen.       Les 45

  Verandering? Leer (mee) te bewegen. Les 45

  Verandering is altijd aan de gang. Er zal nooit een tijd zijn dat alles helemaal stil staat. Hoe comfortabeler we ons voelen bij verandering, hoe minder star en angstig we zullen zijn. Leer veranderingen te zien met een gevoel van acceptatie in plaats van spanning. In deze les leer ik je tevens een (adem)oefening om je energiestroom te sturen.

 •  
  Leer stap voor stap te leven en vooral....kijk rond en verwonder je.  Les 41

  Leer stap voor stap te leven en vooral....kijk rond en verwonder je. Les 41

  Voordat je ook maar iets aan spanningen, angst of pijn zou kunnen veranderen dien je allereerst hiervan bewust te zijn. Je moet voelen waar het in je lichaam zit en hoe diep. Body awareness dus. Pas wanneer je hebt kunnen voelen waar het zit, kun je beginnen om het te accepteren, te verlichten en te verwijderen. Bijv. door het aannemen van een bepaalde lichaamshouding (of yogaoefening) of aanpassing van je (dagelijkse) levenssituatie. . 1e bewust worden (= aandacht) > 2e accepteren (= begrijpen) > 3e verlichten (= verwennen) > 4e verwijderen (= loslaten) Door in feite letterlijk op mijn lichaam te reageren wordt de yoga geen discipline, training of oefening maar gewoon een logisch gevolg op iets. Net zoals dat je gaat drinken wanneer je dorst hebt of eten wanneer je maag rammelt. Hier reageer ik op de stijfheid die ik ervaar nadat ik flink in de tuin bezig ben geweest. Zo verwen ik mijn spieren met aandacht en bewegingen die ontspannen, herstellen en goed voelen..

 •  
  Reflecties.  Les 56

  Reflecties. Les 56

  Geregeld reflecteer ik op mijn intenties: waarom doe ik wat ik doe? Wees hierbij als een spiegel, deze laat de reflectie zien zonder erover te oordelen. Er is geen goed of fout, maar wees bewust en wees er eerlijk over. Tegenover jezelf en anderen. Jouw hart vertelt alleen jou wat je te doen staat. Creeer stilte en luister naar wat het te vertellen heeft.

 •  
  Even iets over het hebben van geduld...... Les 51

  Even iets over het hebben van geduld...... Les 51

  In Kashmir Yoga zijn we allemaal leraren, zijn we allemaal leerlingen. Het is geen wedstrijd of verkiezing wie de beste is. Het is meer een ervaring. (Be)leef het LEVEN. Voel je er thuis. Probeer telkens in het midden ervan te staan. Non dualististisch te denken. Het is dag, het wordt avond en dan komt de nacht. Je doet niets, je accepteert het. En na de nacht wordt het weer dag. And you are still here….................. "But do not ask me where I am going, as I travel in this Limitless World, where every step I take is my Home". (Dogen)

 •  
  Body awareness/ Lichaamsbewustzijn.Les 49

  Body awareness/ Lichaamsbewustzijn.Les 49

  In de beoefening van Kashmir Yoga ligt sterk de nadruk op het bewust (leren) waarnemen van jouw lichaam. Niet op een oppervlakkige manier via de buitenkant. Nee, letterlijk iedere cel in je lichaam de aandacht geven die het verdient. Op deze manier is het net alsof je lichaam ontwaakt. Pas dan kan de volledige potentie tot uiting komen. Al je mogelijkheden, zowel mentaal, fysiek en spiritueel zullen zich kunnen ontwikkelen. Het is een boost voor je immuniteit en het vermogen tot zelfgenezing. Het is een mogelijkheid tot ongekende groei en de ontdekking van wie of wat je werkelijk bent. Vergeet niet dat wij van kleins af aan al geconditioneerd worden in het denken, door onze omgeving. Via onze opvoeding, scholing, de gemeenschap of het land waar wij wonen en werken. Van de meeste mensen zien wij slechts het topje van de ijsberg. En helaas van onszelf meestal ook. Het beoefenen van Kashmir Yoga is zelfonderzoek. Maar altijd op een vriendelijke en ongedwongen wijze. Dat dan weer wel.

 •  
  "Just trying things out. Just see how it goes."..........Les 46

  "Just trying things out. Just see how it goes."..........Les 46

  Je kunt met veel woorden iets uitleggen. Of met weinig woorden. En soms moet je iets gewoon doen en dan maar zien hoe of het gaat. Dat is wat we vandaag gaan doen. Of je nu net met yoga begonnen bent of dat je, zoals ik, al meer dan 38 jaar Kashmir Yoga beoefen. Je manier van waarnemen blijft hetzelfde.

 •  
  Leer om stap voor stap te leven en begin....met leren te luisteren.  Les 42

  Leer om stap voor stap te leven en begin....met leren te luisteren. Les 42

  Wanneer je naar jezelf luistert, komt alles als vanzelf. Het komt van binnenuit, als een soort kracht om "iets" te doen. Let wel: Het kan zijn dat het niet is wat je in gedachten had, maar het is in ieder geval iets wat perfect bij jou past. Probeer gevoelig te zijn. Dat is yoga. Ofwel; "Wanneer je praat, herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren" ( Dalai Lama).