Kappalabhati valt onder de "zuiverende ademhaling". Het wordt ook wel middenrif ademhaling genoemd omdat, door het aantrekken van je buikspieren je heel krachtig je adem uit je longen kunt persen waardoor het middenrif telkens met een "stootje" naar boven gedrukt wordt. Net zoals bij alle ademoefeningen is het van belang dat je geleerd hebt op een ontspannen manier rechtop  te zitten. Pas dan kun je goed gebruik maken van je buikspieren. Wanneer je (buikspieren) vermoeid raakt en daardoor het ritme verliest neem dan even een (adem)pauze en wacht tot je weer tot rust bent gekomen. Begin met 3 sessies van 20 uitademingen. Neem na iedere sessie een pauze om weer te ontspannen. Begin iedere sessie vanuit ontspanning. Pas wanneer je geheel ontspannen de eerste sessies kunt doen mag je beginnen met het langzaamaan verlengen vd sessies.

 

Related Videos

  •  
    Les 4. Het richten van je energie.

    Les 4. Het richten van je energie.

    Vanuit de (Kashmir) Yoga wordt geredeneerd dat er twee belangrijke energiekanalen aan weerszijden van de ruggenwervel lopen. De Ida (links) en de Pingala (rechts). Het ademen is op deze wijze dan ook nauw verbonden met het laten functioneren van ons lichaam. Ademen door je rechter neusgat stimuleert Prana, je energieke ademhaling. Ademen door je linker neusgat stimuleert Apana, je kalmerende en loslatende ademhaling. In deze les doen we drie oefeningen welke je o.a. de verschillen tussen het vitaliserende en kalmerende kanaal doen ervaren alsook het in balans brengen van beide energiekanalen. Pingala wordt wel gezien als je mannelijke kant, deze is rationeel, warm en naar buiten gericht. Terwijl Ida wordt gezien als je vrouwelijke kant, intuitief, kalm en naar binnen gericht. Zoals altijd is het de kunst om ervoor zorg te dragen om deze beide zijden in balans te brengen en te houden, opdat het intuitieve samen kan gaan met het rationele.

  •  
    Pranayama: Kijken naar je  ademhaling

    Pranayama: Kijken naar je ademhaling

    Als je nooit hebt geleerd hoe je goed moet ademen wanneer je niet gestressed bent, is het onmogelijk om goed te ademen in een stressvolle situatie. De oefening in deze inleiding leert je te ervaren hoe kalmerend diep inademen is bij stress. Een eenvoudige oefening als deze kan je helpen verbinding te maken met je lichaam en je geest. Maak het niet te ingewikkeld; stel geen verwachtingen vooraf. Breng gewoon wat tijd door met het verbinden met jou en kijk hoe je innerlijke wijsheid en intuïtieve zelf het overnemen.

  •  
    Pranayama: Voorbereiding

    Pranayama: Voorbereiding

      Voordat we met de pranayama sessie, - Vitaliserende ademhaling - beginnen, is het van belang dat je eventueel verkeerd aangeleerde gewoonten herkent en vervolgens afleert. Deze vier vragen vragen helpen je om het meest voorkomende gedrag bij het ademen te ontdekken. Heb je moeite met het door je neus ademen en ben je onbekend met Kappalabhati, - zuiverende ademhaling-? Bekijk dan ná deze video die met de afzonderlijke uitleg van de Kappalabhati onderaan deze pagina.

  •  
    Les 1: Je vitaliserende ademhaling - Prana

    Les 1: Je vitaliserende ademhaling - Prana

     Prana wordt beschouwd als "Je dynamische levenskracht". Jouw binnenkomende adem (Prana), is verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van lichaam en geest. Als Prana stopt houdt alles op. Het ligt aan de basis van alle energie in het universum. Onafhankelijk of deze energie zich nu uit in vuur, stromend water, de wind of de zon (licht en warmte). In ons lichaam wordt de baan die van je longen en hart naar je neus loopt het meest beïnvloed door de kracht van je Prana. Het voedt je hersenen en staat aan de basis van je zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je ogen zien, je oren horen en dat je geest de wereld kan voelen. Als je vaak gespannen en gestrest bent krijg je waarschijnlijk niet voldoende Prana binnen. Als je een gebrek aan energie constateert en je batterij wilt opladen is deze oefening erg geschikt.

  •  
    Les 2: Omgaan met negatieve emoties

    Les 2: Omgaan met negatieve emoties

    Gebruik deze terug-tel-ademhalingsoefening wanneer bepaalde dagelijkse situaties je frustreren. Het terugtellen vergroot je concentratie waardoor je overspannen emoties zullen terugkeren naar een evenwichtiger niveau. Tegelijkertijd heeft het een stimulerend en rustgevend effect op je lichaam en geest. Ben je vervuld met Prana, dan is er geen ruimte voor boosheid en frustraties.

  •  
    les 3: Prana sturen

    les 3: Prana sturen

    In deze video vindt je twee oefeningen om Prana in je lichaam te sturen. De eerste helpt je om Prana te leren visualiseren door het je voor te stellen als bijv. een stroom wit licht of witte energie. Een mooie oefening om je Prana op een hoog niveau te brengen of als voorbereiding voor je ademoefeningen. De tweede helpt je om goed en volledig uit te ademen waardoor het makkelijker wordt om stress, spanningen en negatieve emoties los te laten. Een mooie oefening als voorbereiding op meditatie of als je vol negativiteit zit en verlangt naar inspirerende positieve Prana.